Image
Image

PROJEKT ADRIATIC CANYOING - Hercegovina Adventure Week

Ljubitelji adrenalina iz naše BiH, Hrvatske i Crne Gore protekli su vikend doživjeli vrhunsku adrenalinsku zabavu na aktivnostima kanjoning i sportsko penjanje u kanjonu Borak u Širokom Brijegu, te via ferrati i zip line-u u Peć Mlinima u općini Grude.

Najveće zanimanje vladalo je upravo za adrenalinsku aktivnost zip line, koja je spustom od 400 i 600 metara oduševila ne samo ovisnike o adrenalinu, nego i brojne posjetitelje koji su se prvi put okušali u jednom ovakvom spustu.

Osim u adrenalinskoj zabavi, posjetitelji su uživali i u šetnjama netaknutom prirodom kanjona Borak u Širokom Brijegu, izvorištem rijeke Tihaljine na lokaciji Peć Mlini, a posebno ih je fascinirala unutrašnjost Ravlića pećine koja je upravo projektom ADRIATIC CANYONING dobila uređene staze sa rukohvatima i osvjetljenje, te tako postala pristupačnija posjetiteljima.

Navedene adrenalinske aktivnosti provodile su se u sklopu događaja Hercegovina Adventure Week koji je posljednji u nizu događaja cjelokupnog projekta ADRIATIC CANYONING. Projekt ADRIATIC CANYONING je započeo 1. srpnja 2017. godine, a kraj se očekuje krajem 2019. godine.
Veliko zanimanje posjetitelja i medija za adrenalinske aktivnosti najbolji su pokazatelji kako je aktivni turizam sve popularniji i kod nas, te da Hercegovina ima veliki potencijal za razvoj istog, što je i cilj ovog projekta.

Podsjetimo, kroz ovaj projekt lokacije kanjon Borak i Peć Mlini, te Ravlića pećina, opremljene su adrenalinskim sadržajima i pripadajućom opremom. Na samom ulazu u kanjon Borak uređen je park Sajmište, a u kanjonu je opremljena stijena za sportsko penjanje. Uskoro se očekuje i dovršetak izgradnje zip line na lokalitetu kanjona Borak.
U Peć Mlinima je završena via ferrata, instaliran zip line na dvije linije, uređeno izvorište rijeke Tihaljine, kao i unutrašnjost Ravlića pećine, koja je ujedno poligon za slobodno penjanje.

Projekt ADRIATIC CANYONING, ukupne vrijednosti 1.879.251,32 EUR, financiran je iz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina- Crna Gora 2014-2020, a završava 31. prosinca 2019. godine. Vodeći partner projekta je Grad Široki Brijeg, a projektni partneri su Općina Grude, gradovi Obrovac i Drniš iz Hrvatske, te Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA iz Hrvatske, kao i Agencija za razvoj i izgradnju Herceg Novog AZIR iz Crne Gore.


Ispis