Image
Image

Dan Grada Obrovca


Dan Grada Obrovca svečano se obilježava 19. ožujka na blagdan sv. Josipa, zaštitnika Obrovca.


grb2

Sveti Josip, zaručnik je Marijin i Isusov hranitelj. Zaštitnik je bolesnika i umirućih i uzor obiteljskog života.

Značajnije štovanje sv. Josipa započelo je oko 850. godine u Reichenauu, a kasnije su ga osobito promicali sveti Bernard iz Clairvauxa, sveta Tereza Avilska, sveti Franjo Saleški, Ivan Gerson, franjevci i papa Siksto IV., koji je uveo blagdan sv. Josipa obveznim za svu Crkvu.

Vlada Dubrovačke Republike prihvatila da je da se njegov blagdan 19. ožujka od 1521. godine slavi kao zapovjedni. Hrvatski je sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine jednoglasnom odlukom proglasio sv. Josipa zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva.

Na XXXVII. plenarnom zasjedanju Hrvatske Biskupske Konferencije održanom u Biskupskom ordinarijatu u Šibeniku od 5. do 7. studenoga 2008. godine Sveti Josip proglašen je glavnim zaštitnikom Hrvatske.

Župna crkva u Obrovcu je sagrađena krajem 17. stoljeća a obnovljena 1794. s tri mramorna oltara. Izuzetno je vrijedan sakralni spomenik kulture. Nad ulaznim crkvenim vratima latinski natpis na ploči to posvjedočuje: INCOLARVM SUFFRAGIIS, SEDULITATE, ZELO, AC OPERA PROCVRAT. NOB. D. ANTONI BOLIS ET RP. PAR. E. PASCALIS NECHICH – TEMPL VM RIEDIFICATVM A.D. MDCCXCIV.

U Domovinskom ratu gotovo je u potpunosti devastirana, a nakon rata obnovljena.


Ispis